ugyfelszolgalat@lanzs.hu +36 1 300 9123


Várja tökéletes állapotú klímával a nyarat!

Ahogy közeleg a nyár, és vele a kánikula, egyre többekben fogalmazódik meg, hogy minden idők egyik legjobb találmánya az autókba épített klímaberendezés volt. Ezek a rendszerek ráadásul nem csak a hőmérséklet szabályozásával teszik komfortosabbá az utazást, de a párátlanításban és a levegő tisztításában is fontos szerepet játszanak. 

Mindez azonban csak a megfelelően karbantartott klímákra igaz! Néhányan hajlamosak elfelejteni, hogy a klíma a kocsi többi elemével együtt folyamatosan öregszik, így más alkatrészekhez hasonlóan időnként ez is javításra, felújításra szorul. Ha ugyanis elhanyagoljuk, nemcsak az előnyök tűnnek el egy csapásra, de jelentős biztonsági és egészségügyi kockázattal is számolnunk kell.

Autóklíma töltés, tisztítás és javítás

Az autóklímák meghibásodásának időnként jól érzékelhető jelei vannak. Ilyen lehet, ha a rendszer a korábbinál lényegesen kisebb hatásfokkal működik, zajos, vagy épp kellemetlen szagot áraszt magából. Ilyen esetekben természetesen azonnal orvosolni kell a bajt, amit legjobb a szakemberekre bízni.

Érdemes azonban probléma észlelése nélkül is időről időre felkeresni egy szervizt, hiszen az autóklíma tisztítására rendszeresen szükség van. Ezt évente érdemes akár többször is elvégezni, de ez idő tájt, vagyis az egyre forróbb és forróbb nyarak előtt egyenesen elengedhetetlen. Rövidtávon ugyan pénztárcakímélőnek tűnhet halogatni az ellenőrzést, ám a tisztítatlan rendszer egy idő után drasztikus, az autó más berendezéseit is érintő romláshoz, és így a klímatisztítás árát jócskán meghaladó szervizköltséghez vezethet.

Ami ráadásul ennél sokkal rosszabb, az elszennyeződött klíma a baktériumok, gombák és egyéb kórokozók valóságos melegágyává válhat, amelyek az utastérbe jutva komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Belégzésük allergiás reakciókat, fertőzéseket, légúti panaszokat és akár tüdőgyulladást is kiválhat.  A káros hatások a gyerekeknél, időseknél, illetve allergiás vagy asztmás betegeknél fokozottan érvényesülnek, így felelős autótulajdonosként az ő érdekükben is folyamatosan gondoskodni kell az autóklíma megfelelő működéséről.

Autóklíma töltés, tisztítás és javítás

A tisztítás minél gyakoribb elvégzését érdemes összekötni a rendszer teljes átvizsgálásával, és a szükségessé váló javítások, valamint az autóklíma töltés elvégzésével.  A légkondicionáló berendezésből a hűtőközeg, azaz a gáz egy része normál körülmények között is elillan, így a hatásfok fenntartása érdekében rátöltéssel vissza kell állítani a gyári értéket. A további problémák megelőzése érdekében pedig a klíma fertőtlenítésére és az idővel eltömődő pollenszűrő cseréjére is ajánlott legalább évente sort keríteni!

Ha felkeresi szervizünket, továbbra is élvezhet minden, a klímaberendezéssel járó előnyt úgy, hogy közben nem kell tartania a kockázatoktól. Forduljon hozzánk bizalommal, szakembereink készséggel állnak rendelkezésére!

Kapcsolódó szolgáltatás: https://lanzs.hu/altalanos-atvizsgalas