info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2022-11-30

A motorolaj és a szűrő

A mai modern autók igen bonyolult és kifinomult szerkezetek, összességében több tízezer alkatrészből állnak össze. Amennyiben ebbe a mérnöki műalkotásba egy-egy apró, oda nem való homokszem kerül, az nem kis problémát tud okozni. Kifejezetten igaz ez, a gépjármű szívére, melynek a kifogástalan működéséhez elengedhetetlen a gyártó által meghatározott motorolaj használata és annak rendszeres időközönkénti cseréje.


Mit is csinál pontosan a motorolaj?


A motorolaj számos feladatot lát el. Kenést biztosít, ezzel csökkenti a fémek közötti súrlódást és a motor belső elemeinek kopását, ezen kívül hűti is a motor belső elemeit. A viszkozitástól való eltérés sem ajánlott, mivel például a sűrűbb motorolaj áramlási sebessége alacsonyabb, így hűtési képessége is kisebb. A kenőanyag továbbá tisztító feladatot is ellát, oldja a már kialakult lerakódásokat, és megakadályozza azok összeállását, ezzel biztosítva, hogy el akadálytalanul el tudjanak jutni az olajszűrőhöz, mely így ki tudja szűrni azokat. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor stabilnak kell lennie a hőmérséklet változásával szemben is. Azt itt felsoroltakat pedig az idő előrehaladtával is teljesítenie kell, azaz a következő olajcseréig meg kell őriznie tulajdonságait. Természetesen az erősebb igénybevételt, a magasabb fordulatszámot is jól kell tolerálnia, habzás jeleit nem szabad mutatnia.


A fentiekből már jól látható, hogy a motorolaj nem csupán egy flakon a polcon, melyet leveszünk, és már cseréljük is. A tervezőasztalon mérnökök által kifejlesztett és elkészített motorok valóban olyanok mint a műalkotások, amelyekbe a belekerülő kenőanyagnak számos tulajdonságnak és specifikációnak meg kell tudnia felelni.


Milyen motorolajat használjak?


A kínálat óriási, a válasz csupán egy szó: belevalót
A pontos választ akár az autó gépkönyvében is megtalálhatjuk. Nincs más dolgunk, mint fellapozni és már ott is van a válasz. Amennyiben ez nem áll rendelkezésünkre, akkor irány az internet és használjunk olajkeresőt. Itt is nagy lesz a választék, és adott esetben eltérő választ is kaphatunk egy-egy oldalon, ezért is érdemes több forrásból ellenőrizni, hogy melyik kenőanyag lehet az ajánlott gépjárművünkbe. Ugyanez igaz a megfelelő olajszűrőre is, számos online katalógus elérhető, melyből nagy biztonsággal kiválasztható a megfelelő darab


Keresse bármely prémium, márka független gépjármű szervizünket az országban már 3 helyen, ahol magas színvonalú szolgáltatásokkal állunk az Ön rendelkezésére!